Categorieën
Gemstones

Lachen: het beste medicijn

De meest revolutionaire daad die iemand kan stellen, is gelukkig te zijn. Ik doel niet op momenten van vreugde als gevolg van positieve ervaringen in het leven, maar op een basispatroon van voortdurend geluk.

Om elke dat gelukkig te kunnen zijn is er geen grotere inspanning nodig dan om niet ongelukkig te zijn; het is in belangrijke mate een keuze.

De laatste vijfduizend jaar lijkt het menselijke bewustzijn evenwel te worden gedomineerd door lijden en ongeluk, met de basisgedachte dat het leven een strijd is. Dit kan echter veranderen. We kunnen ervoor kiezen om uit te gaan van geluk, en vreugde een rol te laten spelen in al onze gedachten, gevoelens en handelingen.

Als we ons leven baseren op geluk, zijn pijnlijke gebeurtenissen niet uitgesloten. Integendeel, verdriet en negatieve emoties zullen optreden in de context van een groots en gelukkig leven. Mijn hoop is, dat je vrijelijk uiting geeft aan zulke gevoelens, want zodra je dat doet, zul je merken dat ze plaats maken voor vreugde.

Het streven naar geld en macht heeft in onze maatschappij geleid tot verveling, eenzaamheid en angst voor de context waarin velen van ons leven. De krantenkoppen schreeuwen elke dag pijn uit, terwijl slechts in de kantlijn verslag van goed nieuws wordt gedaan. En niet focust op negatieve emoties, zoals achterdocht, nijd en ongeluk. We zijn zo gewend geraakt aan pijn, dat velen van ons geloven dat een gelukkig ebestaan ongewenst of zelfs saai is.

Ik ben geïnteresseerd in geluk omdat ik arts ben. Hoewel psychiatrie de wetenschap van de geest is, ben ik niet in staat gebleken om in vakliteratuur zelfs maar een paragraaf te vinden die aan geluk gewijd is. Artsen hoor ik nooit geluk voorschrijven aan mensen die mentaal instabiel zijn, wat in mijn visie allen ongelukkige mensen zijn. Advertenties voor rustgevende middelen en gesprekstherapie zzijn er voornamelijk op gericht mensen te helpen met hun problemen om te gaan. Alleen als je uitgaat van pijn, ben je in staat om je op zulke kleine doelen te richten.

Velen van ons ervaren pijn in onze relaties en kunnen daardoor zowel mentaal als fysiek minder goed functioneren. Stress die wordt veroorzaakt door slechte relaties, kan de bloeddruk doen stijgen en tot een maagzweer, rugpijn, medicijnmisbruik en angst leiden. Als arts ben ik ervan overtuigd, dat het voor je gezondheid belangrijk is om gelukkig te zijn, en dat dit wellicht de belangrijkste bepalende factor is. In Head first: the biology of hope heeft  Norman Cousins dit verband goed gedocumenteerd. Als je de ziekte behandelt en niet naar de bron van de pijn kijkt, is dat grove nalatigheid. Een psychiater kan je helpen om elke mogelijke oorzaak van pijn te zoeken, maar kan, behalve als hij zich ook op positieve ervaringen in je leven richt, geen geluk – en daarmee een betere gezondheid – bewerkstelligen.

Als je het leven ziet als een spel, wordt leven automatisch leuk. En maak je ruimte voor verwondering, nieuwsgierigheid en enthousiasme. Het belangrijkste ingrediënt in mijn persoonlijke recept voor geluk zijn mijn vrienden. Iedereen heeft vrienden nodig en mensen met wie je plezier kunt maken. Als het hen slecht gaat, zeggen mensen dat ze blij zijn dat ze op enkele vrienden kunnen vertrouwen. Voor mensen die gelukkig zijn, kan  echter elke levende ziel iets aan hun leven toevoegen.

De enige levenslange relatie die heilig is verklaard in onze maatschappij, is het huwelijk. Mensen die een huwelijk aangaan, behouden echter zelden het element van spel. In al te serieuze grappen wordt over het huwelijk gesproken als verlies van vrijheid. Als je uitgaat van geluk, is het huwelijk de basis voor vrijheid. Een berperkte visie belet de liefde niet alleen om voort te duren, maar ok om jaar na jaar te groeien. In plaats van over de vreugde die het huwelijk kan brengen, horen we veel vaker over de pijn, alsof dit inherent is aan volwassenheid. Enthousiaste vreugde wordt vaak als iets van kinderen beschouwd – alsof dit iets zou zijn waar je voerheen moet groeien.

Een hobby is in feite georganiseerd geluk, een persoonlijke beslissing om een bepaald aspect van het leven te onderzoeken. Als je uitgaat van geluk, worden alle aspecten van het leven hobby’s, inclusief werk en het gezinsleven. Over het algemeen besteden mensen echter weinig aandacht aan hun interesses als zij verdrietig of bang zijn. Dit is echter nu juist het moment om gebruik te maken van de therapeutische waarde van hobby’s, die niet alleen een middel zijn om je te ontspannen, maar ook om vriendschappen te ontwikkelen.

Lachen is het toppunt van geluk. En een van de belangrijkste manieren om pijn te verwerken. In een gezondere wereld zou humor een manier van leven zijn. Mensen hunkeren naar humor, dus als je hen aan het lachen kunt maken, zal hun dank de kroon zijn op jouw leven.

Dr. Patch adams – geeft leiding aan het Gesundheit Institut en is inspiratiebron voor een lachfilm met de acteur Robin Williams.

MD.. 2000/Mei

Door * Crystal Stars *

trading Gemstones from all over the world. Kinesiology, Healing @ a distance, Braingym & FamilyConstellation.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.