Categorieën
Gemstones

Het beeldscherm: bescherm je ogen

(MD – nr 3 – 2000)

Hoewel we tegenwoordig bijna geen beeldbuizen meer hebben; is het toch slim om ’s avonds & ’s nachts met een Scherm in het geel te werken om te kunnen slapen. [TDH 2019]

Een beeldscherm wekt ongeveer acht verschillende electromagnetische velden op inclusief enkele pulserende velden. Gebruikers klagen over pijnlijke ogen, een gevoel van ongemak en vermoeidheid.

Een onderzoek van de Zweedse Union of Clerical and Technical Employees in Industry in Stockholm (SIF0 heeft uitgewezen, dat het aantal gezondheidsklachten van zijn leden tussen 1993 en 1996 is verdubbeld. Oogaandoeningen vormden het grootste probleem. In 1993 en 1996 nam het aantal meldingen respectievelijk met 26,4 procent en 48,4 procent toe, terwijl bij 4,9 procent en 14,6 procent sprake was van buitengewoon ernstige problemen.[1]

Een Britse opticien heeft gedurende meer dan tien jaar de effecten van het gebruik van beeldschermen op ogen en contactlenzen bestudeerd. Anne Silk, een lid van de Royal Society of Medicine, heeft de onderzoeksresultaten[2] als volgt samengevat:

  • De ogen zijn de enige organen in het lichaam die duidelijk receptoren hebben voor electromagnetische velden.
  • De ogen kunnen zich, bij gebrek aan bloedvaten, moeilijk van warmte ontdoen, waardoor ze ontvankelijk zijn voor thermische stress van infrarood licht en andere bronnen, zoals beeldschermen. Dit kan leiden tot de aanmaak van hittebestendige proteïnen die op hun beurt de ontwikkeling van troebele lenzen kunnen bevorderen.

Professor Alan Bird van het oogziekenhuis Moorfields in Londen heeft recent tegenover The Times bekendgemaakt, dat het aantal mensen met blinde vlekken in het gezichtsveld, als gevolg van beschadiging van de cellaag achter het netvlies, sinds de jaren vijftig in Engeland is verdubbeld. Hij stelde ook, dat de ziekte twintig jaar geleden in Japan niet voorkwam, maar thans de meest voorkomende oorzaak van blindheid is in stedelijk Japan.

Nachtblindheid komt de laatste jaren ook steeds meer voor, met name bij mensen die in kantoren werken. Het is bekend dat de receptoren van licht in het netvlies beïnvloed kunnen worden door statische magnetische velden, zoals die voorkomen in de buurt van een beeldscherm, hetgeen nadelige gevolgen heeft voor de gezichtsscherpte en de resolutie van het oog. Het is mogelijk, dat chronische blootstelling aan de elektro-magnetische velden van een beeldscherm indirect van invloed is op de absorptie van zink en vitamine A, waardoor het zich abnormaal donker kleurt.

Anne Silk heeft zelf ook onderzoek naar de effecten van elektromagnetische velden van beeldschermen op contactlenzen uitgevoerd. In 1990  stelde zij vast, dat in luchtdoorlatende contactlenzen binnen twee weken nadat ze voor het eerst werden gedragen uiterst kleine gaatjes ontstonden.

Na zorgvuldige controle van de lenzen op aanslag door proteïne, vuil en krassen bleek er niettemin nog steeds sprake van minieme zwarte gaatjes. Aanvankelijk werd verondersteld, dat er al voor het onderzoek iets aan de contactlenzen mankeerde, maar dit bleek niet het geval. In diverse gloednieuwe lenzen ontstonden eveneens gaatjes.

De gemeenschappelijke factor bij alle mensen met deze problemen was het gebruik van een beeldscherm gedurende de hele dag. Anne Silk concludeert, dat dit nieuwe fenomeen wordt veroorzaakt door de elektromagnetische velden van beeldschermen. Toen zij in 1985 een lezing gaf in Californië, trok een ander fenomeen bij contactlenzen haar aandacht. Een aantal zachte contactlenzen werden naar laboratoria van een grote fabrikant retour gezonden, omdat ze roze of bruin waren geworden en niet met normale schoonmaakmethoden konden worden gereinigd. De Amerikaanse wetenschappers Kuesx en Monahan hebben hiervoor een verklaring.[3] Als het hoofd en de ogen aan een zekere amplitude van microgolven worden blootgesteld, zo ontdekten zij, begint het bruine pigment of melanocyten in oogweefsel, tranen te lekken, met het gevolg dat lenzen roze of bruin kleuren.

Een ander effect van electromagnetische velden van beeldschermen is hyperemie, bloedaandrang in het oogbindvlies, waarbij erosie van het hoornvlies optreedt. Dit is aangetoond door de Japanse onderzoeker Miyata, die onderzoek heeft gedaan bij vele gebruikers van beeldschermen. 48 uur na blootstelling waren deze effecten nog waarneembaar.[4]

Gelukkig heeft nieuw onderzoek tot de ontwikkeling van middelen geleid die de effecten van beeldschermen op zowel het lichaam als de ogen kan reduceren. Dubbelblinde studies in Southampton hebben statitisch overtuigend bewijs opgeleverd voor de effectiviteit van de Tecno AO-antenne. Dit instrument vermindert de effecten van negentien symptomen die verband houden met gecomputeriseerd werk. Gebruikers hebben vijftig procent minder klachten over droge, jeukerige of vermoeide ogen. De Tecno-antenne, die aan de zijkant van de monitor wordt bevestigd, zou ervoor zorgen dat het lichaam, dankzij een signaal dat de hersenfrequenties versterkt, beter in staat is om zich tegen de invloed van elektromagnetische straling te beschermen. Uit onderzoek is ook gebleken dat je jezelf een gunst bewijst door de monitor weg te doen en over te gaan tot de aanschaf van een laptop (of LCD-monitor), die verwaarloosbare elektromagnetische straling produceert. Jouw ogen zullen je er dankbaar voor zijn.

Simon Best


[1] Hypersensitive in IT environments, Stockholm: SIF, 1996

[2] Optometry Today, 1999; 39:24-31

[3] Bioelectro-magnetics Conference Report, 1990

[4] BEMS conf report, 1992

Door * Crystal Stars *

trading Gemstones from all over the world. Kinesiology, Healing @ a distance, Braingym & FamilyConstellation.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.