Ook chocola heeft een psychotroop effect, dat wil zeggen dat we er wat scherper van worden en dat sommige mensen na het eten van een reep Verkade zelfs licht-euforische gevoelens ervaren. De Maya’s en de Azteken waren zo overtuigd van het geestverruimende effect van hun chocoladedrank, dat ze de cacaoboon tot officiële valuta verhieven. De ingewikkelde biochemie achter ‘de chocoladekick’ is nog altijd niet ontrafeld. De Amerikaanse biochemicus Adam Drenowski toonde aan dat het eten van chocola de hersenen aanspoort meer lichaamseigen opiaten aan te maken. Hij hield er echter geen rekening mee dat gewone suiker hetzelfde effect heeft, dus bleef onduidelijk in hoeverre de productie van geluksstofjes mag worden toegeschreven aan de cacao. Twee onderzoekers van het instituut voor Neurowetenschappen in San Diego zeggen aanwijzingen te hebben daat chocola ongeveer hetzelfde in het brein doet als marihuana. “De werkzame stof in Marihuana is THC,” zegt biochemicus Emmanuelle di Tomaso. “Dat zitt niet in chocola. Wel heeft chocola het vermogen om de hoeveelheid anandamide, een natuurlijk in de hersenen voorkomende stof, op te schroeven. Anandamide hecht zich aan receptoren die ook gevoelig zijn voor THC uit marihuana. Het effect is hetzelfde, alleen wordt anandamide veel sneller afgebroken dan THC. Je hoeft dus niet bang te zijn als je stoned wordt van een zakje M&M’s.”

Andere deskundigen vermoeden datt chocoholics vooral gevoelig zijn voor fenylethylamine, een van de ruim driehonderd psycho-actieve stoffen in het populaire snoepgoed. Het is een amfetamine en dus een krachtige stimulator van het centrale zenuwstelsel. Bloeddruk en bloedsuikerspiegel gaan erdoor omhoog, wat resulteert in een alertere geest en een gevoel van controle. Verder stuwt het – net als een heftige verliefdheid – de hartslag omhoog, vandaar dat het ook wel de liefdesdrug heet. De hoeveelheden in chocola blijken echter veel te klein voor enig meetbaar effect.

Depressie: vanuit het donker naar het licht – hier staat nog meer over chocolade

Advertenties