01 Herfstkleuren.JPGHet is al bijna herfst – de herfst equinox, de perfecte balans tussen licht en donker is op 23 september.
Een goed moment om naar de balans in je eigen leven te kijken. In oude tijden was dit het moment om de oogst binnen te halen, te verkopen, eventuele schulden af te betalen, en daarna weer met een schone lei te beginnen. Voor ons is het een mooi moment om te kijken wat je de afgelopen periode hebt gezaaid (je inzet) en wat je nu kunt oogsten (je successen). Met het afronden van de oogstperiode komt ook het afscheid van het licht van de zomerzon. Net als de natuur moeten wij ook bepaalde dingen gaan loslaten om de komende donkere tijd door te komen. Dit kan letterlijk zijn (opruimen), of figuurlijk (bijvoorbeeld een oude denkwijze veranderen om tot nieuwe inzichten te komen). De volle maan van 25 september is de Oogstmaan, met het thema ‘loslaten en onsterfelijkheid’. Wat wil of kun je gaan loslaten de komende periode? Welke ervaringen, talenten, kennis heb je opgebouwd? In dat laatste ligt jouw onsterfelijkheid besloten. De herfst is dan ook een goede tijd voor lange-termijn plannen. De donkere tijd is er om de innerlijke mens te voeden – een cursus kan bijvoorbeeld helpen om jezelf verder te ontwikkelen.

Praktisch:
Maak een vuur als herinnering aan de vuurkracht van de Zon.
Schrijf een polariteit op – welke tegenpolen herken je in jezelf, welke zou je willen loslaten? Specificeer eventueel op welk gebied je dit ervaart. Bedenk ook wat je nodig hebt om meer in evenwicht te komen en te blijven. Gooi het papiertje in het vuur en besef dat als je dit loslaat, er nieuwe mogelijkheden voor in de plaats zullen komen. Zie in gedachten je innerlijke weegschaal in balans komen.

Appelthee (Uit ons boek ‘In het licht van de Maan’)

Een goed recept voor als je verkouden bent, maar ook om gewoon van te genieten, want het smaakt lekker. Snijd een goed gewassen, liefst onbespoten, appel met schil en klokhuis in stukken. Doe de appelstukjes in een pannetje. Schenk er een halve liter water op en breng dit aan de kook. Laat een uur toegedekt trekken (niet koken). Daarna de stukken appel eruit zeven en citroensap en honing naar smaak toevoegen. Warm drinken. Neem bij verkoudheid enkele dagen een paar koppen per dag. Deze thee zorgt tevens voor een goede nachtrust.

1 appel
vers geperst citroensap
honing

Advertenties