Uit: Wat artsen je niet vertellen; jaargang 2 nr 3 2000.

Controleer de ingrediënten die op de shampoofles staan vermeld en kijk of je een substantie met de naam sodium laurethsulfaat, of kortweg SLS, tegenkomt. Deze substantie is een bestanddeel van de meeste soorten shampoo en fabrikanten gebruiken het omdat het veel schuim produceert en goedkoop is. SLS wordt echter ook gebruikt om garagevloeren schoon te schrobben. Het is een bijzonder sterk middel en het is bewezen kankerverwekkend. Bij de meeste shampoos, badschuim en vloeibare zeep zul je SLS evenwel boven aan het rijtje van ingrediënten aantreffen ­ zelfs bij zogenaamde kruidenshampoos. Dit betekent dat SLS het grootste bestanddeel van deze producten is. Ik heb eens een fabrikant gebeld en verteld dat het bedrijf een product maakt dat een kankerverwekkende substantie bevat. Het antwoord luidde: “Ja, dat weten we, maar we kunnen er niets aan doen. We hebben de substantie nodig voor schuim.” (Michelle Hailey, University of Pennsylvania Health System)

– Meer informatie via deze

Naschrift:

Onder de tandpasta’s die Sodium Lauryl Sulfate bevatten vallen onder andere:

Aquafresh, Macleans, Blend-a-Med, Colgate, Kruidvat Euro-merk.

Geen SLS bevat bijvoorbeeld: Parodontax, Elmex, Prodent …., maar deze merken bevatten nog steeds fluoride.

De concentratie van deze stof is weliswaar lager dan in shampoo’s, maar je stopt het wel in je mond!

Verder valt op dat de merken Zwitsal en Natusan Baby shampoo’s en badschuimen zich ook bedienen van deze vreemde praktijken.

Iedereen mag zeggen dat het niet waar is, maar de manier waarop Michelle Hailey werd verteld dat men WIST dat het kankerverwekkend was geeft in ieder geval voor mij de doorslag. Ook een bedrijf dat het weet (Avalon) zet netjes op de verpakking: “No Sodium Laureth or Lauryl Sulphate toegevoegd.”20161123t

Advertenties