https://www.youtube.com/watch?v=Ny279vYJJvY&t=18s

Pas op voor spullen in uw Badkamer. Gewoon groene zeep is oké.

Voedingsadvies

Bij elk dieet dient er rekening gehouden te worden met het feit dat elke persoon een individu is en dat zelfs in overeenkomstige ziektebeelden het dieet per persoon aangepast dient te worden.

Roomboter is gezonder dan alle kunstmatige rine’s.

Hoewel we m.b.v. probiotica of synbiotica ontzettend veel op kunnen lossen is het na het herstellen van de balans in de darmflora nog altijd zaak op te letten wat te eten. Dit is een leidraad voor wat wel en wat niet kan, zonder de illusie te hebben volledig te zijn. Voor sommigen geldt zelfs dat probiotica met voorzichtigheid moeten worden ingenomen. Iemand die melkallergie heeft kan en mag eigenlijk geen lactobacillen hebben. Dit is ook de reden waarom wij geen gefermenteerde melk verkopen, maar slechts gefermenteerde groentes.

Baby darmkrampjes en huiduitslag

Darmkrampen en huiduitslag tekenen vaak de eerste maanden van het leven van een kind. Op het eerste gezicht lijken dit op zichzelf staande aandoeningen. Echter, beiden vinden hun oorsprong in de spijsvertering. Onderstaand artikel vertelt meer over de spijsvertering, het functioneren van de darmflora en de factoren die hierop van invloed zijn. Bovendien bespreekt het de meest natuurlijke oplossing voor darmkrampjes en huiduitslag.

Het spijsverteringsstelsel van de mens, met name de darmen, wordt bevolkt door een grote hoeveelheid verschillende micro-organismen; de darmflora. De darmflora bestaat uit meer dan 600 verschillende bacteriën, schimmels en gisten. Een aantal daarvan draagt op positieve wijze bij aan de gezondheid. Zij ondersteunen de spijsvertering door het produceren van spijsverteringsenzymen, ondersteunen het immuunsysteem door de aanmaak van antistoffen en produceren andere vitale stoffen zoals organische zuren, vitaminen uit het B-complex (2e keer dat ik dit tegenkom, dus wellicht kan het toch wel hoewel de klassieke leer zegt dat B-vitamines allen ingenomen moeten worden – is een studie waard om naar te kijken) en vitamine K. Bovendien gaat de darmflora de groei van schadelijke micro-organisment in de darm tegen. Deze schadelijke micro-organismen zijn op hun beurt bacteriën en schimmels, die de spijsvertering verstoren en doorr de vorming van gifstoffen van lichaam verzwakken.

De samenstelling van de darmflora is onder meer afhankelijk van erfelijke factoren. het specifieke milieu in de darm en het aanbod van voedsel. Gebruik van antibiotica (wordt in ziekenhuizen soms preventief aan zuigelingen gegeven, maar doet in veel gevallen meer kwaad dan goed – het Colostrum, de eerste moedermelk beschermt de pasgeboren baby waarschijnlijk stukken beter dan deze antibiotica!), laxerende middelen, maar ook diarree kan een drastische verandering en vermindering van de darmflora tot gevolg hebben.

In tegenstelling tot de darmen is de baarmoeder een steriele omgeving; er leven geen bacteriën. Vóór de geboorte zijn kinderen op een natuurlijke manier beschermd tegen schadelijke bacteriën, maar er heeft zich nog geen darmflora gevormd. Tijdens en na de geboorte komt een kind in aanraking met alle mogelijke schadelijke en onschadelijke micro-organismen.

De samenstelling van de darmflora van zuigelingen vertoont grote variatie. Bij kinderen die langs de natuurlijke weg worden geboren, wordt bij 60% B.infantis aangetroffen; bij kinderen die met een keizersnede ter wereld komen, slecht bij 9%. Pasgeborenen, die borstvoeding krijgen, ontwikkelen vooral Bifidobacterium Bifidum, Bifidumbacterie Infantis en Streptococcus Thermophilus. De flora in de dunne darm bestaat bij deze zuigelingen voor meer dan 90% uit B.bifidumbacteriën, een soort die naar mate een kind ouder wordt veel minder E. coli bacteriën (een schadelijke soort) aangetroffen dan bij kinderen die flesvoeding krijgen.

Pasgeborenen die met flesvoeding of koemelk worden gevoed, ontwikkelen met name Bifidobacterium Longum en Lactobacillus acidophilus.

De laatste decennia laten een langzame verandering zien in de samenstelling van de darmflora van zuigelingen. Mogelijk door milieu-invloeden gaat de samenstelling van kinderen die borstvoeding krijgen meer lijken op die van kinderen die andere voeding hebben gehad.

De verschillende darmflorabacteriën hebben ieder specifieke functies. B.bifidum produceert azijnzuren en melkzuren, vermindert daardoor de groei van schadelijke bacteriën en schimmels, stimuleert de stikstofretentie en daardoor de groei, ondersteunt de spijsvertering en produceert B-vitaminen. S.thermophilus produceert antistoffen, die direct door het immuunsysteem benut worden en het enzym lacase, dat melksuiker splitst en dus verteerbaar maakt. De B.infantis bacteriën hebben met S.thermophilus vergelijkbare eigenschappen.

Deze drie stammen zijn zeer gevoelig voor factoren die darmbacteriën vernietigen of verdrijven (zoals het gebruik van antibiotica, bestraling, vaccinaties, stress en diarree) en herstellen zich moeizaam. Herintroductie na verstoring, bijvoorbeeld door inname van een darmbacteriepreparaat is dan zeer zinvol, teneinde de functies te herstellen.

De zuren die door S. thermophilus worden geproduceerd worden over het algemeen beter verdragen door zeer kleine kinderen dan de melkzuren die door Acidophilus bacteriën geproduceerd worden.

Naast het opneembaar maken van ons voedsel heeft ons spijsverteringskanaal een tweede functie: het uitscheiden van ongewenste stoffen, zoals niet verteerde voedselresten, afbraakproducten van het lichaam zelf (bloed, slijmvliescellen) en door bacteriën en schimmels geproduceeerde (toxische) stoffen. Naast het darmstelsel, heeft het lichaam nog een ander uitscheidingsorgaan: de huid. Indien het uitscheidingsmechanisme van de darm niet optimaal functioneert of het aanbod van afvalstoffen te groot is, zal de huid meer en meer als uitscheidingsorgaan gebruikt en belast worden. Een onevenwichtige darmflora zorgt voor een minder goede vertering (vooral bij een groot aanboed van eiwitten.) en meer belastende stofwisselingsproducten van ongewenste micro-organismen. Dit zal bijdragen tot een grote belasting van de huid. Vermindering van het aanbod van eiwitten in de voeding, met name zwaar verteerbare eiwitten, zoals die uit koemelk en soja, alsmede herstel van de darmflora laat bij bijna alle vormen vanhuiduitslag verbetering zien.

Aangepaste voeding en hersel van de darmflora door inname van een darmflorapreparaat kunnen een snelle verbetering bij darmkrampen en huiduitslag bij zuigelingen te zien geven. Een darmbacteriepreparaat (probiotica) van goede kwaliteit wordt als volkomen lichaamseigen beschouwd en kan bij zeer jonge kinderen risicoloos worden ingezet – toch moet men zeker zijn dat het kind geen melkallergie heeft, want dan kan het toch weer averechts werken. De kwaliteit van de gebruikte bacteriestammen is belangrijker dan de kwantiteit van die bacteriën. Zij dienen maagzuurresistent te zijn. Het verdient aanbeveling in elk geval na elk antibioticakuur de darmflora te herstellen door middel van inname van een dergelijk preparaat.

Net zoals er special darmflorapreparaten zijn voor oudere mensen, zijn er ook specifieke probiotica-preparaten voor zuigelingen en jonge kinderen. In-Liven, wat wij verkopen eigenlijk voor volwassen bedoeld.

Anti-Huiduitslag, dermatitis

Deze toevoegingen zeker mijden, en nog even bij anti-histamine kijken.

E110 Oranjegeel S, E 124 Cochenillerood A., E151 Briljantzwart BN, E154 Bruin FK, E155 Bruin HT, E214-219 Parabenen, E220-228 Sulfieten, E240 Formaldehyde, E284 Boorzuur, E312 Dodecylgallaat, E314 Guaiac gom, E330-332 Citraten, E375 Nicotinezuur, E451 Trifosfaten, E507 Zoutzuur, E513 Zwwavelzuur, E900 Dimethylpolylsiloxaan, E913 Lanoline, E1501 Benzylverbindingen, annethol, kaneeladeyde, perubalsem.

Anti-Cholesterol

Bij het cholesterolverhaal moet wel het volgende aangetekend worden. Cholesterol is een levensbelangrijke stof die het mogelijk maakt om vet en eiwit te laten vervoeren door ons bloed. Zonder Cholesterol gaan we dood. We moeten niet vergeten dat per definitie daardoor de cholesterolverlagers zeer ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. De Baycol affaire is daar het meest trieste voorbeeld van. Een beer in winterslaap heeft 400x meer cholesterol in zijn bloed dan wij ooit zullen hebben. Waarom krijgt hij dan geen hart-infarct? Zijn lever maakt per dag 15 gram vitamine C aan die de aderwand beschermen tegen oxydatie. Cholesterol is een symptoom, geen oorzaak van een hart-infarct!

Te vermijden voeding

 • Verzadigde vetzuren
 • Alcohol!
 • Geraffineerde suikers – wit brood, witte spaghetti, witte of bruine suiker
 • Zout

Toegestaan

 • 1 glas thee per dag
 • 3 glazen bier of wijn per week

Aanbevolen voeding

 • Overwegend crucifere groenten: broccoli, kool, bloemkool, waterkers
 • Prei, ui en gember
 • Linzen en bonen
 • Groene bladgroenten
 • Fruit (vooral 2/3 appels per dag)
 • Volkoren granen – haverzemelen
 • Ongepolijste rijst
 • Verse vis; om de andere dag vis is aan te bevelen zoals – zalm, tonijn, platvis, rode poon, makreel \
 • Kalkoen
 • Mager vlees
 • Plantaardige boter, oliën – bakken in olijfolie, maar niet oververhitten.

Supplementen

 • Meervoudig – onverzadigde vetzuren (Omega 3)
 • Anti-oxydanten
 • Metavit van dr. Rath.

Anti-Histamine

Uit onderzoek is gebleken dat u teveel histamine in het bloed hebt of kunt krijgen. Een bepaalde hoeveelheid van deze stof heeft eenieder van nature (nodig). Histamine is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Is er teveel, dan zetten de bloedvaten meer uit dan normaal en wordt het weefsel dikker. Dit geldt voor de huid, slijmvliezen en zelfs de gewrichten. Vooral weefsel dat reeds is aangetast zal het sterkst reageren. Om deze reactie zoveel mogelijk te beperken, is één van de eerste voorwaarden, uw lichaam zo goed mogelijk in balans te houden. Dit betekent: een regelmatig leven, een goed dag- en nachtritme, goede ademhaling en een goed voedingspatroon. Is genoemde balans niet in evenwicht, dan blijkt een geringe toename van histamine in het bloed al voldoende te zijn om een weefselzwelling te veroorzaken. Het blijkt mogelijk te zijn, door de hoeveelheid histamine in de voeding te beperken, ook een verbetering te verkrijgen. De hoeveelheid histamine die in de voeding voorkomt, classificeren wij als veel, matig en gering. Het gebruik van veel histamine moet dus ook worden ontraden.

Uitingen van veel histamine in het bloed kunnen zijn: rode uitslag op de huid maar ook migraine. Ons hoofd is de enige plaats waar een uitzettende ader een enorme druk kan opbouwen wat zich uit als migraine. Dus voor mensen die migraine hebben is zeker een anti-histamine dieet aan te raden. Zie dus ook: anti-migraine (hieronder).

Onderverdeling van de voeding

Veel:

Schimmelkazen (franse), oude kaas, yoghurt, karnemelk en het wit van een ei.
Vis, het meeste wordt het aangetroffen in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnaal, schaal- en schelpdieren maar ook andere vissoorten. Het is dus beter geen vis te eten. Overigens is vis uit blik slechter dan verse vis. In vis uit de diepvries zit het minste histamine.
Kruiden en Specerijen. Over het algemeen bevatten zij veel histamine. Het gebruik van kaneel, anijs, vanille, kervel, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, zonnebloempitten en nootmuskaat moet ten stelligste ontraden worden. Vanille is zeer slecht. Het zit in veel voedingsproducten als koek, koekjes, cake en taartjes en vanzelfsprekend ook in vanillevla.
Tomaat, spinazie, zuurkool en champignons.
Avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, pompelmoes.
Varkensvlees, lamsvlees en vlees van verschillende wildsoorten.
Alcohol heeft als eigenschap dat het de vaten uitzet. Cider, bier en wijn bevatten veel histamine. Rode wijn is over het algemeen slechter dan witte wijn, maar dit komt ook omdat in de meeste wijnen veel sulfiet wordt verwerkt. Het is duidelijk dat u daarom van deze dranken eerder een ‘kater’ krijgt. (Die overigens met vitamine B-complex toch wel weer oplosbaar wordt.)

Matig:

Jonge kaas en smeltkaas.
Paprika, rabarber, bonen (pinda’s)
Banaan, gember, mango, papaja, druif, vijg
Bevroren vis

Gering:

Melk,slagroom en crème fraîche.
Andere groentes dan paprika, rabarber en bonen/pinda’s bevatten over het algemeen weinig histamine.
Overige fruitsoorten dan bovengenoemd hebben over het algemeen weinig histamine.
Rundvlees en kip, over het algemeen is productie vlees slechter dan zeer vers bereid vlees.

Anti-Migraine – Anti-Histamine als het gaat om E-nummers

In principe is het zo dat alles wat geldt voor Histamine ook geldt voor anti-migraine met de volgende aanvullingen:
Het moet worden vermeden voedingsmiddelen te gebruiken die aminen bevatten, te weten kaas, melkproducten, chocolade!! en rode wijn. De volgende E-nummers zijn migraine-opwekkend doordat ze histamine uitlokken: E102 Tetrazine, E104 Chinolinegeel, E110 Oranjegeel S, E123 Amarant, E124 ChochenilleroodA, E127 Erytrosine,E131 Patentblauw V, E132 Indigokarmijn, E133-Briljantblauw FCF, E151 Briljantzwart BN, Salycylaten (aspirine), E210-213 benzoaten, E214-218 Parabenen, E220-228 sulfieten, E249-250 Nitrieten, E251-252 Nitraten, (soms: E260-261 Acetaten), E280-283 proprionaten, E310-312 gallaten, E422 glycerol, E539 natriumthiosulfaat, E620-625 Glutamaten, E906 benzoïnegom, Methyl, Vanilline, Ethyl-vanilline.

Verder: Geraffineerde suikers als confituur, gebak, ketchup, koekjes, snoep, wit meel, kristalsuiker, witte bloemsoorten. Verder zijn er voedingsmiddelen die het darmslijmvlies belasten en bij een verkeerde darmbalans kan dit migraine uitlokken. Het gaat hier om citrusvruchten, uien en medicamenten. Verder dienen voedingsmiddelen die sterk leverbelastend zijn als koffie, thee en alcohol zeker te worden vermeden. Voor een aantal kruidenthees kan wel een uitzondering worden gemaakt, maar raadpleeg bij twijfel de verkoper. Zij horen te weten wat goed is en wat niet. Sigaretten en tabak, medicamenten (pijnstillers), dierlijke eiwitten moeten zeker vermeden worden. 150 gram per dag is toegestaan, voorkeur gaat uit naar korte aminozuurketens teneinde goede vertering mogelijk te maken – dit is vnl. kip, kalkoenen vis. Dierlijke vetten trachten te vermijden aangezien dit ook een leverbelasting oplevert. Anticonceptiepil!!, indien mogelijk ander voorbehoedsmiddel kiezen indien kinderen niet gewenst zijn.

Verder kan het in veel gevallen belangrijk zijn om een migraine dagboek bij te houden.
De volgende punten dienen genoteerd te worden:

 • Datum van optreden van de aanval
 • Intensiteit van de aanval op een schaal van 1-10 (10=max. intensiteit)
 • Bij optreden van een migraine-aanval noteren wat er gegeten werd voor de aanval. 72 uur!! teruggaan.
 • Notering van de menstruele cyclus (indien vrouw)

Voedingsadvies bij psoriasis

Het is een zeer secuur dieet die kan worden gevolgd om deze vervelende aandoening in kracht te laten verminderen.

80% van de voedselinname moet bestaan uit basische producten.

 • minimaal 6-8 glazen water per dag (geen koolzuur!)
 • 1 eetlepel 3 maal per dag lecithine
 • vers fruit, eventueel bevroren
  • toegestaan: appel (gekookt), abrikoos, kers, bessen, dadels, druiven, grapefruit, citroen, sinaasappel, limoen, mango, nectarine, papaja, perzik, peer, ananas, pruim, kiwi.
  • pas op met: avocado, cranberry, grote pruimen. rauwe appels en bananen mogen allen “op zichzelf staand” (alléén) gegeten worden
 • groenten toegesaan: bieten, broccoli, spruitjes, wortelen, selderij, komkommer, knoflook, sla, ui, olijf, soja, spinazi, zoete aardappelen, waterkers
 • gierst
 • verse fruitsappen

20% van de voedselinname mag bestaan uit zuurvormers

 • meeste granen zijn zuurvormend
 • vis met ‘wit’ vlees 3-4 maal per week
 • gevogelte: zonder vel, wit vlees 2-3 maal per week
 • lam 1-2 maal per week, ontdaan van vet – niet gebakken
 • zure melkproducten – géén gewone melk en kaas
 • 2-3 maar per week een ei
 • plantaardige olieproducten
 • kruidenthee en granenkoffie.

Voesel dat men moet vermijden:

 • Verzadigde vetten, rood vlees, worst e.d. margarine
 • Nachschade-planten als tomaten, witte aardappelen.
 • tabak, peper, paprika
 • schaaldieren
 • vis met donkere kleur
 • junk food
 • gist
 • koffie (eventueel 3 maal per dag decafeïne zonder suiker)
 • bij artritis en eczeem: géén citrusfruit.

Groentes: 3x zoveel groentes van boven de grond als groenten onder de grond:

 • boven – artisjok, bonen, broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, selderij, komkommer, venkel, sla, courgette, spinazie, andijvie
 • onder – bieten, wortels, knoflook, uien, radijs, aardappels (afraders)

Pas op met de combinatie van:

 • proteïnen: vis, vlees, kaas, eieren, melk, noten, bonen, avocado, olijf MET:
 • koolhydraten: granen/koren, gedroogde graanproducten, rijst suikers, siroop

Voedingscorrectie lever-gal

Voedingsmiddelen die veel gegeten dienen te worden:

 • Bieten
 • Zwarte radijs
 • Donkere groene groente
 • witlof
 • Ramanas
 • Artisjok
 • Paardebloem

Producten die zoveel mogelijk vermeden dienen te worden gedurende 2 maanden:

 • gebakken producten
 • gebrande noten
 • pindakaas
 • varkensvlees
 • alcohol
 • tabak
 • koffie
 • donkere theesoorten
 • Chocolade
 • Te veel suiker
 • Te veel vetten: frieten + mayonaise

Algemene richtlijnen:

 • Tracht zeer veel te drinken, liefst water of bittere dranken zoals pompelmoessap, geen koude dranken
 • ’s avonds 2 kopjes kruidenthee
 • lichaamsbeweging
 • eet niet meer na het avondeten, uw lever moet ’s nachts ook rust.
 • probeer psychische stress te vermijden.

Leverkuur gedurende de komende 10 dagen

 • Halve citroen uitpersen in lauw water (half glas) met 1 theelepel olijfolie, ’s morgens nuchter drinken. Na 14 dagen ’s morgens iets zuur of bitter eten (grapefruit, augurk, pompelmoes, ajuin, bittere sla).

Voedingscorrectie bij Maag-Duodenem problematiek

Voedingsmiddelen die vermeden dienen te worden

 • Geraffineerde suikers
 • Koffie en thee
 • Alcohol
 • Sinaasappelen
 • Kruiden, mosterd, azijn, sambal
 • Koolzuurhoudende en koude dranken
 • Melk en melkproducten
 • Vlees
 • Kaas

Andere raadgevingen:

 • Eet rustig, kauw goed en eet alleen als u er tijd voor hebt
 • Eet geen al te grote hoeveelheden
 • Vermijd zoveel mogelijk gebruik van tabak
 • Drink veel mineraal water (wel zonder koolzuur!)
 • Minimaliseer stress
 • Draag geen strakke banden of riemen t.h.v. de maag.

Darmreiniging – darmproblematiek – zie ook Anti-Candida

In veel gevallen kunnen probiotica uitkomst brengen. Toch kan is sommige extreme gevallen een darmreiniging (plak verwijderen) nog steeds nuttig zijn.

Bij elk dieet dient er rekening gehouden te worden met het feit dat elke persoon een individu is en dat zelfs in overeenkomstige ziektebeelden het dieet per persoon aangepast dient te worden. Het dieet dat hieronder genoemd wordt is een bestrijding van dysbiose. We kennen hier bijvoorbeeld een thee die kan helpen de darmen te reinigen.

Normaal heerst er in onze darmen een evenwicht tussen goede bacteriën en schadelijke micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Dit noemen we een symbiose. Wanneer deze symbiose wordt verstoord dan spreken we over een dysbiose. Deze dysbiose heeft tot gevolg dat de schadelijke micro-organismen gaan overheersen en dat dit tal van problemen kan gaan veroorzaken. Het dieet is erop gericht om de groei en vermenigvuldiging van onder andere de Candida schimmels zoveel mogelijk te reduceren door vermijding van voedsel (suikers en geraffineerde koolhydraten) waarmee Candida zich voedt. Het is van belang gebleken om voedsel te vermijden dat:

 • van nature al gist en schimmels bevat
 • door de bereiding gisten en schimmels bevat
 • afgeleid is van gisten en/of schimmels (of derivaten ervan)

In de praktijd is gebleken dat deze voedingsmiddelen bij patiënten met Candida infecties, de symptomen kunnen verergeren, vooral indien er sprake is van allergie, gevoel van opgeblazenheid en flatulentie.

Voedingsmiddelen die vermeden dienen te worden:

 • Alle vormen van suiker en suikerbevattende voedingsmiddelen – suiker en andere snelverteerbare koolhydraten inclusief fructose, sorbitol, galactose, monosacchariden en polysacchariden. Tevens honing, melasse, ahornstroop, ahornsuiker, dadelsuiker, ruwe rietsuiker, rijststroop en maïsstroop.
 • Alle geraffineerde graan- en andere zetmeelproducten – wit brood en alle andere producten gemaakt met tarwebloem zoals gebak, koek, pannenkoeken, deegwaren, beschuit e.d..
 • Andere geraffineerde zetmeelproducten zoals maïzena, rijstebloem, griesmeel, instant aardappelpureepoeder, transparanta, tapioca, arrowroot en puddingpoeders e.d.
 • Alle graanproducten die gist bevatten: alle soorten brood die gerezen zijn d.m.v. gist, inclusief bolletjes, beschuit, knäckebröd, crackers, gebak, koek e.d.
 • Paneermeel en alle voedingsmiddelen die ermee bereid zijn.
 • Alle dranken die bereid zijn d.m.v. fermentatie: alcholische dranken zoals wijn, bier, cognac, jenever, rum, likeuren, wodka, whisky en andere sterke gefermenteerde dranken.
 • Moutproducten – alle levensmiddelen die moutextract bevatten zoals koekjes, crackers, snoepgoed en soms bepaalde melkproducten.
 • Alle soorten azijn en voedingsmiddelen die azijn bevatten – azijn, zuurkool, augurken, uitjes op zuur, mosterd, olijven, slasausen, mayonaise e.d.
 • Alle producten die MonosodiumGlutamaat (MSG / E621-625) bevatten – vele kant en klare sausjes, bouillonpoeders, ketchup, vele gemengde specerijen, barbecuesaus e.d.
 • Alle vleeswaren en gerookte vleessoorten – deze bevatten gistderivaten. Worstsoorten, gerookte vissoorten en gerookt gevogelte
 • Gedroogde en/of gesuikerde vruchten – krenten, rozijnen, pruimen, abrikozen, dadels, vijgen, kersen, appels, peren e.d.
 • Vruchtensappen – alle vruchtensappen uit blik, glas, plastic of uit de diepvries. Alleen sap van verse vruchten is WEL toegestaan.
 • Meloenen – zoete meloenen bevatten een hoog percentage suiker en heel dikwijls schimmels.
 • Koffie, thee en cacao – inclusief oploskoffie en kruidentheeën. Heel vaak zijn deze onderhevig aan besmetting met schimmels. Kruidentheeën kunnen soms therapeutisch werken (o.a. rozenbottel, kamille e.d.) – experimenteren is soms toegestaan.
 • Etensrestten – trekken heel snel schimmels aan. Het is het beste deze niet te gebruiken tenzij ze direct in de diepvries/vriezer worden geplaatst.
 • Eetbare schimmels en gisten – alle soorten paddestoelen, zwammen en gisten zoals champignons, truffels en cantharellen, biergist e.d.
 • Pinda’s en noten – Vooral pindas en pistachenoten zijn meestal besmet met een schimmel. Bij pinda’s is gebleken dat deze schimmels zelfs zeer toxisch en kankerverwekkend zijn. Gebruik geen bewerkte noten, doch alleen verse uit dop.
 • Kaas en melkproducten – alle soorten kaas en producten die kaas bevatten zoals sausjes, Hüttenkäse, kant en klaar macaroni met kaas, diepvriesschotels met kaas, zoutjes met kaas e.d. dienen vermeden te worden. Schimmelkazen zoals Roquefort, Bluesfort e.d. worden het slechtst verdragen. Verder melk (ivm lactose), zure melk, zure room en alle soorten yoghurt met vruchten e/o suiker. Uitsluitend verse yoghurt met levende acidophilus mag gebruikt worden.
 • Fabrieksvoedsel en junkfood – voedsel uit blik, pak, karton, papier en plastic. Kant en klaar voedsel. Bovengenoemde bevatten meestal gist en suiker.
 • Vitaminen en mineralen – Vele multivitamines en vitamine-preparaten bevatten zoetstoffen E950-967. Pas hier vooral mee op. Als ze suikervrij zijn mogen deze stoffen ook niet voorkomen. U zou naar de voedingssupplementen van Nova Nutria kunnen vragen. Hieruit zijn de vruchtensuikers echter niet verwijderd, maar voor het complete beeld van supplementen is dat soms beter.
 • Antibiotica – alle vormen van antibiotica, maar vooral anti-bacteriële antibiotica inclusief penicilline, streptomycine. Zilver zou in overweging genomen kunnen worden als er sprake is van een virus, schimmel of bacteriële infectie.
 • Citrusvruchtenzuur – dit is vaak een gistderivaat en komt voor in citrusvruchtensap in blik of uit de diepvries.

Voedsel dat wel toegestaan is:

 • Vlees, vis, gevogelte en ei – voor een lage cholesterolinname wordt aangeraden meer vis en gevogelte te gebruiken. Het is van groot belang dat er gebruik wordt gemaakt van vlees en gevogelte dat organisch gevoed wordt en vrij kan rondscharrelen. Dit i.v.m. de resten die in het dier kunnen achterblijven b.v. antibiotica en hormonen (steroïden). Deze resten kunnen een negatief effect hebben op het anti-Candidaprogramma
  • Kip, kalkoen en ander gevogelte
  • Eieren
  • Alle vleessorten, tenzij gepaneerd of gefrituurd in een deegje
  • Lamsvlees, schapenvlees of geitenvlees
  • Mager rundvlees (liever geen kalfsvlees omdat dit hoofdzakelijk afkomstig is uit de bioindustrie en dus qua voedingswaarde zeer laag te noemen is. Kalfsvlees kan best nuttig zijn, maar dan moet de herkomst heel erg duidelijk zijn. Kalfshersenen worden zelfs genoemd als manier om kinderen slimmer te krijgen – wordt in o.a. in Duitsland verkocht – maar dit terzijde.)
  • Wild – konijn, ree en patrijs
  • Schaaldieren – kreeft, krab, garnalen e.d.
  • Kweekdieren – mosselen, oesters e.d. met mate ivm koolhydraatgehalte
 • Groenten – groenten moeten het liefst vers gegeten worden. Diepvries mag uitsluitend wanneer er geen toevoegingen gebruikt zijn als suiker, bloem of kaas. We verdelen de groente in twee groepen op basis van hun koolhydraatgehalte:
  • vrij te gebruiken; max 10 gram koolhydraten per kopje:
   • Asperges, Aubergine, Bladgroente (alle soorten), Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Courgette, Komkommer, Kool, Koolrabi, Okra, Paprika, Peterselie, Radijs, Rode bieten, Selderij, Sla (alle soorten), Snijbonen, Sojabonen, Sperziebonen, Spruitjes, Wortelen
  • Niet vrij te gebruiken maar afhankelijk van de symptomen:
   • Aardappelen (ook zoete), Doperwten (en andere erwten), Maïs, Peulvruchten (alle soorten behalve sojabonen), Pompoen, Schorseneren, Tomaten, Uien.
 • Fruit – dient de eerste maand van het anti-Candida-dieet volkomen vermeden te worden. Dit geldt voor alle soorten en vormen van fruit inclusief vruchtensappen. Fruit wordt ondanks het gehalte aan vezels snel omgezet in fructose en andere eenvoudige suikers, in de darm waardoor het de groei van Candida bevordert. Na deze vier weken mag er voorzichtig geëxperimenteerd worden met vers fruit.
  • Toegestaan fruit, doch met mate te gebruiken:
   • Aardbeien, Abrikozen, Appels (zoet*), Appels, zuur, Avocado *, Banaan *, Bessen (alle soorten), Bramen, Citroen *, Druiven *, Frambozen, Grapefruit *, Kersen, Mango *, Peren *, Perziken, Paprika, Pruimen, Sinaasappels*.
   • * – bevatten meer koolhydraten
  • Gebruik vruchtensappen zeer spaarzaam en verdund met water
 • Volle granen – de volle (dus ongeraffineerde) granen, bevatten complexe koolhydraten en zijn moeilijk verteerbaar dan de geraffineerde. Zij worden niet afgebroken op een manier zodat de gisten ze als voedsel kunnen gebruiken en zijn daarom wel toegestaan in het dieet. Producten die afgemaakt zijn van deze volle granen mogen echter geen gist, suiker, honing of een ander zoetmiddel bevatten.
  • Toegestane volle granen:
   • Gierst, ongepelde gerst, ongepelde haver, ongepelde tarwe, zilvervliesrijst.
 • Er mag dus gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld:
  • Vokoren knäckebröd zonder gist en suiker
  • Niet gerezen, ongezoet brood
  • Volkoren pannenkoeken met bakpoeder, ei en sojamelk
  • Zelfgemaakte muesli van verse graanvlokken, zonder gedroogde vruchten; eventueel met verse gepelde noten en/of zaden
  • Volle rijstwafels
  • Pap van vol gerstemeel en water
  • Zuurdesembrood

Anti-Candida (zie ook darmreiniging)

Te vermijden voeding

 • suiker en suikerbevattende voedingsmiddelen + alle moutbevattend voedsel: confituur, gebak, ketchup, koekjes, snoep,…
 • geraffineerde graan- en andere zetmeelproducten: wit brood, tarwebloem, pannekoeken, deegwaren, beschuit, maïzena, rijstbloem, griesmeel, aardappelpureepoeder, puddingpoeders
 • dranken die bereid zijn door fermentatie: wijn, sherry, bier, sterke drank.
 • alle soorten azijn of azijnbevattende producten – zuurkool, augurken, uitjes op zuur, olijven, slasauzen.
 • overmatige vleesconsumptie – charcuterie inbegrepen.
 • producten die Monosodiumglutamaat bevatten (E621) – kant- en klaargerechten, chinees.
 • gedroogde en gesuikerde vruchten
 • koffie, thee en cacao
 • etensresten (niet de volgende dag hetzelfde eten!)
 • paddestoelen
 • pinda’s en noten
 • kaas en melkproducten – alleen verse levende yoghurt zonder suiker is WEL aan te bevelen.
 • junkfood
 • vruchtensappen – alle sappen uit blik, glas of plastic, alleen verse sappen zijn toegestaan.
 • meloenen – bevatten zeer veel schimmels.
 • fruit – de eerste 4 weken van het dieet beter vermijden.

De conclusie die we hieruit moeten trekken is dat Candida een zeer streng dieet inhoud om zonder veel problemen in het leven te kunnen staan. Probiotica kunnen in veel gevallen wel uitkomst bieden, maar zij moeten van plantaardige oorsprong zijn en niet van dierlijke.

Toegestaan bij Candida:

 • Vegetarische eiwitbronnen, allemaal in zuivere vorm, zonder toevoegingen. Seitan, Soja eiwit, Sojamelk, Tofu
 • Dranken: Mineraalwater zonder koolzuur
 • Therepeutische kruidentheeën met effect op Candida
 • Zelfgemaakte yoghurt
 • Sojamelk en Soyourt
 • Frisdrank op basis van Candarell, maar pas op: dit bevat zoetstoffen die ook niet al te gezond zijn! Dus heel af en toe en dan nog zonder kleurstof of colasmaak
 • Gewoon water
 • Verse vruchten- en groentesappen indien toegestaan (zie boven) en indien hier geen allergie voor bestaat.
 • Noten: NIET geroosterd en het liefst vers en zelf gepeld. Toegestaan: Amandelen, Hazelnoten, Paranoten, Pecanoten, Pompoenzaden, Sesamzaad, Walnoten, Zonnebloempitten. Tevens notenboters van bovengenoemde zaden en noten.
 • Oliën, dienen koudgeperst te zijn: Lijnzaadolie, Maïsolie, Olijfolie, Roomboter, Saffloerolie, Sesamolie, Zonnebloemolie

Algemene richtlijnen Anti-Candidadieet:

 • Vermijd alle gistgerelateerde of gistbevattende voedingsmiddelen
 • Vermijd suiker en andere zoetstoffen en alle levensmiddelen die dat bevatten.
 • Vermijd alle geraffineerde graanproducten.
 • Vermijd alle voedingsmiddelen en dranken waarbij fermentatie heeft plaatsgevonden.
 • Zorg voor voldoende inname van voedingsvezels
 • Vermijd vlees en gevogelte waarin mogelijke resten van antibiotica of steroïden aanwezig kunnen zijn.
 • Vermijd fruit minimaal de eerste 4 weken van het dieet
 • Maak gebruik van voedsel dat zo vers mogelijk is.
 • Vermijd alle melkproducten, uitgezonderd yoghurt met “levende” Acidophilus.
 • Vermijd inhalering van levende gist en schimmelsporen, b.v. in kelders, badkamers, kasten, matrassen, vloerbedekking, oude kranten, compost en ander rottend plantenmateriaal.
 • Zorg voor dagelijks voor lichaamsactiviteit en voldoende frissen lucht.